Geschiedenis

Hoe begon het allemaal?

Het begon als een project van twee Finse twintigers genaamd Sampo Karjalainen en Aapo Kyrola die ter promotie van de rock band Mobiles een website oprichten. De website kreeg daarom ook de naam “Mobiles Disco”. De website werd al snel populair en het liep allemaal zeer goed. Later verkochten ze dit idee aan de Finse telecom-gigant “Elisa”.
In augustus 2000 werd het eerste hotel geopend in Finland. Het heette toen Hotelli Kultakala ofterwijl Hotel Goudvis. Het hotel liep zo goed dat ze van plan waren om van het spel een zelfstandige site te maken! Bijna elk land kreeg toen zijn eigen Habbo site. Hotel Goudvis was helemaal geen geschikte naam en daarom werd en een nieuwe naam voor het hotel kozen, en dat werd natuurlijk Habbo Hotel. Het eerste Habbo Hotel, dat van Finland, werd in januari 2001 gelanceerd. Daarna volgden meer landen waaronder Nederland dat Habbo lanceerde in februari 2004. Tot nu toe hebben de meeste hotels alweer heel veel verschillende versies gehad. In Nederland zijn we inmiddels bij versie 32.

De meubels

De meubels zijn in de loop van de jaren ook heel erg veranderd, dat kun je bijvoorbeeld zien aan de area collectie en de posters. Het begon met simpele plaatjes van bijvoorbeeld artiesten, en later werden die plaatjes omgetoverd in echte Habbo’s! Vroeger waren er ook kaarsen (die wij nu nog met de kerst kunnen kopen) die kleiner werden. Dat kwam omdat je hem bijvoorbeeld lang aan had staan, en dan smolt de kaars net zoals in het echt. Tegenwoordig smelten ze niet meer, want dan zou teveel credits kosten. In Engeland hadden ze zelfs een dambord wat Finland speciaal voor hun had gemaakt! Die kon je ook echt gebruiken, maar later werd die weg gehaald omdat er teveel bugs(fouten) in zaten.

Outfits

Vanaf versie 1 kon je je omkleden in Habbo en tot vandaag kan dat nog. Bijna in elke versie kwamen er wel nieuwe kleren bij die je dragen. En wist je dat je vroeger op het podium van de openbare ruimte ‘de Bioscoop’ in andere outfits kon lopen? Je kon jezelf verkleden als Elvis, Mr Darcy, een koning, een koningin, een vrouwelijke indiaan, een engel, een clown, een bokser, een chef-kok en een Viking. Deze was een groot succes, totdat mensen ontdekte dat je dit ook kon scripten(omzeilen). Daardoor kon je door heel Habbo met deze outfit lopen. Dit is wel jammer, want anders hadden we dit misschien nu ook nog wel gehad. Maar misschien komt het nog een keer terug in Habbo.

De werkbalk

De werkbalk (onderaan je Habbo scherm) is in de loop der jaren ook heel vaak veranderd. Het begon allemaal simpel met 2 tekentjes: een gebouw en een soort geel mobieltje. Daarna ging het verder met een eigen hand en een boekje waarmee je de catalogus kon openen. Later kwam er nog een portemonnee bij en een blauw vraagteken. Toen de Trax machine in het Hotel kwam, kwam er ook een “mute” knop onderaan te staan om het geluid uit of aan te zetten. Vanaf 12 januari 2009 is er in UK een nieuwe versie(versie 29) gekomen, en die bracht deze werkbalk mee! Het wolkje is de chat, het gele schermpje is je vriendenlijst, het hotelletje is de kamers en openbareruimtes, het rode schermpje is voor de events, het meubel tekentje voor de catalogus en je portemonnee, de game console voor de games en daarna het blauwe vraagteken voor al je vragen.

Layout

De layout van Habbo is in al die jaren vaak veranderd. Dit zijn de layouts die Habbo gehad heeft:

Vernieuwde hotel

Vanaf versie 34 waren in Habbo er 2 verschillende hotels. Het oude hotel en het vernieuwde hotel. Het vernieuwde hotel werd elke versie vernieuwd en het oude hotel bleef hetzelfde. Maar sinds 3 november bestaat het oude hotel niet meer, wat voor vele Habbo’s als een harde klap aankwam. Daarom heeft Maan-viS nog wat screenshots gemaakt van voordat het Oude hotel verdween.

Klik hier voor de laatste Habbo versie overzichten.